tekstredactie

Wilt u een tekst laten omschrijven voor een ander doel of andere doelgroep? Wilt u de boodschap van een tekst anders formuleren? Bent u niet tevreden over de toon van uw tekst? Laat dan uw tekst redigeren en corrigeren door een ervaren tekstredacteur.

Gespecialiseerd in onderwijsteksten, zoals lesmateriaal, schoolboeken, studieboeken, beleidsteksten, accreditatierapporten en (studie)voorlichtingsmateriaal.

Wat is tekstredactie?

Tekstredactie bestaat uit redigeren, herschrijven en corrigeren. Afhankelijk van de kwaliteit van een tekst en uw wensen, pas ik de structuur en opbouw van de tekst aan, voer ik inhoudelijke wijzingen door en herschrijf ik delen van de tekst. Ook corrigeer ik taal-, grammatica-, stijl- en interpunctiefouten.

Met een tekstredactie wordt de tekst niet alleen inhoudelijk consistenter, maar ook taalkundig aantrekkelijker. Soms is hierbij overleg met u als opdrachtgever nodig, bijvoorbeeld als een deel van de inhoudelijke boodschap niet duidelijk is.

Ik sta open voor alle soorten teksten, maar door mijn professionele achtergrond en werkervaring voel ik mij inhoudelijk vooral thuis bij teksten voor onderwijsinstellingen (basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo, hbo en wo), zoals lesmateriaal, schoolboeken, studieboeken, beleidsteksten, accreditatierapporten of (studie)voorlichtingsmateriaal.

Wilt u uw tekst alleen laten corrigeren op taal-, grammatica-, stijl- en interpunctiefouten? Kies dan voor een tekstcorrectie.

Hoe werkt het?

Neem contact op en stuur mij de tekst toe (liefst als Worddocument). Ik neem daarna zo snel mogelijk contact met u op. Samen bespreken we wat nodig is om uw tekst te verbeteren.

U ontvangt van mij een offerte op basis van een uurtarief. Omdat ik aangesloten ben bij Tekstnet, de beroepsvereniging van tekstschrijvers, maak ik gebruik van de algemene voorwaarden van Tekstnet, waarvan u een exemplaar krijgt. Gaat u akkoord met de offerte? Dan ga ik voor u aan de slag. U ontvangt twee documenten retour: een versie waarin u alle wijzigingen (track changes) kunt zien en een definitieve versie waarin de wijzigingen al geaccepteerd zijn.

Goed om te weten: ik werk met de spelling van het Groene Boekje en met Van Dale’s Groot Woordenboek der Nederlandse Taal, maar op verzoek hou ik uiteraard ook rekening met de spelling van uw huisstijl.Klare taal

Al jaren ben ik voorvechter van duidelijke taal: concreet, ondubbelzinnig en zonneklaar.

Samen met Arjen Ligtvoet schreef ik een boek over het gevaar van onduidelijke taal: “Vaagtaal – vecht mee tegen beleidsbabbels, managementspeak en zorggezemel” (Uitgeverij Haystack, 2009)

Vaagtaal is een LOA, een door lezen en luisteren overdraagbare aandoening. Het is taal die verleidt, misleidt, verwart en voor ergernis zorgt. Vanzelfsprekend doe ik er alles aan om vaagtaal in mijn teksten te vermijden 😉


Ik ben lid van Tekstnet om ervoor te zorgen dan mijn werk voldoet aan de eisen die u aan een professionele tekstredacteur mag stellen.