tekstredactie

Wilt u een tekst laten omschrijven voor een andere doelgroep? Wilt u de inhoudelijke boodschap van een tekst anders formuleren? Bent u niet tevreden over de toon van uw tekst? Laat dan uw tekst redigeren.

Wat is tekstredactie?

Afhankelijk van de kwaliteit van een tekst en uw wensen, pas ik de structuur en opbouw van de tekst aan, voer ik inhoudelijke wijzingen door en herschrijf ik delen van de tekst. Ook corrigeer ik taal- en stijlfouten.

Met een tekstredactie wordt de tekst niet alleen inhoudelijk consistenter, maar ook taalkundig aantrekkelijker. Soms is hierbij overleg met de opdrachtgever nodig, bijvoorbeeld als een deel van de inhoudelijke boodschap niet duidelijk is.

Ik sta open voor alle soorten teksten, maar door mijn opleiding en werkervaring voel ik mij inhoudelijk vooral thuis bij publieksteksten en beleidsteksten van overheden en onderwijsinstellingen.

Wilt u uw tekst alleen laten corrigeren op taal- en stijlfouten, zodat de tekst taalkundig prettig leesbaar is? Kies dan voor een tekstcorrectie.

Hoe werkt het?

Neem contact op en stuur mij de tekst (liefst als Worddocument). Samen bekijken we wat nodig is: soms blijkt een tekstcorrectie voldoende, maar soms kunt u een tekst inderdaad beter laten redigeren.

U ontvangt van mij een offerte op basis van een uurtarief. Gaat u akkoord? Dan ga ik voor u aan de slag. U ontvangt twee documenten retour: een versie waarin u alle wijzigingen (track changes) kunt zien en een definitieve versie met alleen opmerkingen.

Goed om te weten: ik werk met de spelling van het Groene Boekje en met Van Dale’s Groot Woordenboek der Nederlandse Taal, maar ik kan uiteraard rekening houden met de spelling van een huisstijl.Klare taal

Al jaren ben ik voorvechter van duidelijke taal: concreet, ondubbelzinnig en zonneklaar.

Samen met Arjen Ligtvoet schreef ik een boek over het gevaar van onduidelijke taal: “Vaagtaal – vecht mee tegen beleidsbabbels, managementspeak en zorggezemel” (Uitgeverij Haystack, 2009)

Vaagtaal is een LOA, een door lezen en luisteren overdraagbare aandoening. Het is taal die verleidt, misleidt, verwart en voor ergernis zorgt. Vanzelfsprekend doe ik er alles aan om vaagtaal in mijn teksten te vermijden 😉


Ik ben lid van Tekstnet om ervoor te zorgen dan mijn werk voldoet aan de eisen die u aan een professionele tekstredacteur mag stellen.